Eigen schuld schade

De auto’s die zich in Nederland op de openbare weg begeven, zijn verplicht verzekert tegen veroorzaakte schades aan anderen. Wat gaat het u kosten indien u een schuldschade veroorzaakt hebt?

De autoverzekering is een verplichte verzekering. U bent strafbaar bij het niet verzekeren van u motorrijtuig. Een auto die overgeschreven is op uw naam, moet bij één van de verzekeraars verzekerd zijn. Er zijn verschillende dekkingen waar u tussen kunt kiezen. De WA (wettelijke aansprakelijkheid) is de minimale dekking. Deze dekt schade die door u schuld is veroorzaakt. De financiële gevolgen van een aanrijding zijn afhankelijk van de aansprakelijkheidskwestie. De veroorzaker betaalt de volledige schade.


Schadevrije jaren
De Nederlandse verzekeraars passen een bonus/malus systeem toe om verzekerden die geen schades veroorzaakt hebben te belonen. Elk jaar dat de verzekerde auto geen schade heeft veroorzaakt krijgt de verzekeringsnemer een schadevrij jaar. 
Aan deze schadevrije jaren is een kortingspercentage gekoppeld. De hoogte van het kortingspercentage verschilt per verzekeraar. Zodra u een schade hebt veroorzaakt door uw schuld raakt u een aantal schadevrije jaren weer kwijt. Deze kunt u weer opbouwen door weer een aantal jaren schadevrij te rijden. Op deze manier beloont de verzekeraar de niet-schade veroorzakers en laat de schadeveroorzakers extra premie betalen.


Invloed van de schadevrije jaren op de hoogte van de premie?
De verzekeraar moet per te sluiten verzekering bepalen hoeveel premie hij 
daarvoor moet ontvangen. Er zijn standaard drie verschillende dekkingsvormen die 
per verzekeraar weer een andere benaming kunnen hebben, namelijk:

    WA verzekering
    WA – beperkt casco
    WA – casco (allrisks dekking)

Het aantal schadevrije jaren wordt in een percentage van de basispremie uitgedrukt. De korting kan meestal oplopen tot 70 procent door opgebouwde schadevrije jaren. Op den duur is de maximale korting bereikt. Bij de meeste verzekeraars blijven de schadevrije jaren wel doortellen om een buffer op te bouwen. Zodra u de maximale korting hebt bereikt en u veroorzaakt een schade, dan blijft u toch de maximale korting behouden door de opgebouwde buffer.

Auto is WA verzekerd
Een auto die WA verzekerd is, dekt de schade die is toegebracht aan anderen. De financiële schade moet u als veroorzaker dus voor opdraaien. Uw eigen schade is niet verzekerd binnen deze dekking. De gevolgen zijn dus dat u uw eigen schade moet dragen en een aantal schadevrije jaren verliest. De financiële gevolgen kunnen vooral groot zijn doordat u uw eigen schade aan uw auto moet betalen.


Auto is WA beperkt casco verzekerd
Deze dekking is iets uitgebreider dan de WA dekking. Schade door een aantal met naam genoemde gebeurtenissen worden namelijk ook uitgekeerd. Het gaat hierbij om ontstane schades zoals:

   Ruitbreuk
   Hagelschade
   Storm
   Brand
   Blikseminslag
   Een botsing met loslopende dieren
   Diefstal

Voor schade veroorzaakt door een aanrijding geldt hetzelfde als bij de WA dekking. Ook hier draagt u uw eigen schade.


Auto is WA casco verzekerd
Dit is de meest uitgebreide verzekeringsvorm. De door u veroorzaakte schade wordt vergoedt. Het gaat hierbij om uw eigen schade en de schade van de tegenpartij. Door de schuldschade verliest u wel schadevrije jaren waardoor u gemiddeld 15 tot 20 procent meer premie gaat betalen ten opzicht van de situatie vóór de schuldschade. Dit is uitsluitend het geval indien er nog geen buffer aan schadevrije jaren is opgebouwd.

Contact

Contact

040 221 5676 / 06 275 757 82
info@unique-autoschade.nl

Algemene voorwaarden

Adres

Petunialaan 6
5582 HA / Waalre

Openingstijden

Ma t/m vr:  08:00 - 17:00
Za: op afspraak